02/07/2024 0 Kommentarer
En drøm for Bethlehemskirken
En drøm for Bethlehemskirken
# Præsternes klumme
En drøm for Bethlehemskirken
I begyndelsen af 20’erne var jeg en del af en lokal folkekirke i Aarhus. Her oplevede jeg, at Gud kaldte mig til at begynde at arbejde blandt teenagere. Jeg spurgte derfor sognepræsten, om jeg kunne lave en klub for hans konfirmander. Sognepræsten blev meget begejstret og glædede sig over det gode initiativ. Herefter gik jeg så i gang med at finde nogle, der kunne tænke sig at være medledere. Vi begyndte med en lille flok på fem personer, som gik i gang med at lave teenklub. Vi var meget ambitiøse og lavede et flot program, og konfirmanderne var begejstrede. Det første år var der ca. 15-20 teenagere, der kom hver tirsdag aften, og året efter kom der nye konfirmander til. Klubben kørte i ca. tre år, og der kom rigtig mange gode ting ud af det. Men der var noget, der ikke kørte. Der manglede en sammenhæng med menigheden og de øvrige frivillige/ansatte. Vi, der var ledere i klubben, oplevede, at det arbejde, vi gjorde ikke rigtig var en del af kirkens arbejde. Vi havde en følelse af at være en ensom satellit i periferien af kirken. Der var få, der lagde mærke til os og viste omsorg for det arbejde vi gjorde. Og jeg tror, at netop den oplevelse af ikke at blive set hørt eller taget vare på var en af grundende til, at jeg på et tidspunkt oplevede at blive en anelse udbrændt. Kort efter begyndte jeg at komme i Aarhus Valgmenighed. I Aarhus Valgmenighed var og er de nemlig meget opmærksomme på at de mennesker, der begynder at tage et større ansvar i menigheden også bliver støttet og bliver integreret med kirkens øvrige arbejde. Det betyder, at man fx bliver tilbudt at bruge en fleksibel arbejdsplads i kirkens lokaler, samt at man bliver en del af en gruppe eller et mentorforløb, der udfordrer og støtter i det kald, som man oplever, at Gud rækker. I det miljø oplevede jeg på ny at blomstre op. Her kunne jeg være i fællesskab med andre, som hver i sær havde deres områder, som de arbejdede med og kæmpede med. På den måde kom jeg til at opleve at de ting, som jeg lavede også hang sammen med det, som kirken overordnet arbejdede på, og jeg oplevede ikke længere at være en ensom satellit.
Jeg har en drøm for Bethlehemskirken. Og drømmen er, at vi på samme måde bliver en menighed, hvor vi skaber de bedste betingelser for lønnede og ulønnede medarbejdere, så vi oplever, at vi kan stå sammen om at skabe en kirke, som fortsat må være et godt sted for alle. Derfor delte jeg i januar 2014 min drøm for Bethlehemskirkens samlede ledelse. Det medførte, at vi d. 10. juni i år bestemte os for at begynde at arbejde for, at denne drøm kan gå i opfyldelse. Overskriften på den fælles vision er: Medarbejdernes hus - menighedshuset som et åbent hus for alle medarbejdere i Bethlehemskirken, lønnede og ulønnede.
Konkret betyder det, at vi begynder med at skabe et miljø i menighedshuset alle onsdag fra kl. 9.00-15.00. Her kan alle, der ønsker at arbejde med på det, som sker i Bethlehemskirken, bruge menighedshuset som arbejdsplads. Det betyder, at de borde og stole, der står på 1. salen bruges som fleksible arbejdspladser, hvor os, der er i huset, kan sidde med vore medbragte computere, papir, eller hvad vi nu arbejder med. Dernæst vil der være en rytme i huset, hvor alle, der er tilstede omkring kl. 12.00 kan gå til tolvsang i kirken, hvorefter vi spiser frokost. I ulige uger fra 09.00 – 10.00 har vi desuden husmøder (efter nytår i lige uger). Husmødernes formål er at skabe rum for inspiration, udveksling af erfaringer, fælles bøn og støtte af de tjenester, vi hver især står i. For at husmøderne (møderne onsdage fra 9-10) kommer til at fungere som en oplevelse af en fælles vandring, er det vigtig for os, at de som ønsker at blive en del af husmøderne kommer regelmæssigt over en periode.
Der er forskellige måder at bidrage frivilligt til det, som sker i Bethlehemskirken. For nogen vil ovenstående tiltag på ingen måde være aktuelt, fordi det ligger i et tidsrum, hvor de fleste af os arbejder. Men for andre er det muligt, enten fordi man har fleksible arbejdstider, er studerende eller er blevet pensioneret. Og tiltaget er bl.a. rettet mod disse personer. Desuden ved jeg, at sådanne tiltag i andre kirken har ansporet frivillige til, at de begynder at tilrettelægge deres arbejde på en sådan måde, at de en dag om ugen kan være tilstede i kirken og dermed i fællesskab med andre arbejde for kirkens liv og vækst. Og i Bethlehemskirken, som den ser ud nu, tænker jeg, at dette tiltag især kunne være relevant for nogle af følgende arbejdsgrene (listen herunder er ikke udtømmende, men kun vejledende).
- af primær pastoral karakter
- Velkomstgruppe
- Forbedergruppe
- Søndsskolearbejde
- Børne- og ungdomsarbejde
- Fællesskabområdet ”celle og mentor relationer”
- Diakoner og andet frivilligt engagement under højmessen
- Diakonalt arbejde
- Lovsangsarbejde
- Sjælesorgsarbejde
- Tro og lys
- IML
- Lyttende kirke
- Af primær administrativ karakter
- Nyhedsbrev, opdatering af hjemmeside
- Administration af BF’s økonomi
- Eventmedarbejder med særlig fokus på fx M-lejr og Menighedsdag.
- Nodearkivar og andet forfaldende arbejde i forbindelse med musik og kor
- MR og BFR udvalgsarbejde
Hvis du efter at have læst dette tænker, at du godt kunne tænke dig at blive en del af dette miljø og være tilstede i menighedshuset om onsdagen, men ikke helt ved, om det er relevant for dig, så kom evt. og snak med mig eller en af de andre ansatte, som alle kender til disse tanker.
Jeg glæder mig personligt meget til, at vi får noget mere liv i menighedshuset.
Vel mødt!
Kommentarer