02/07/2024 0 Kommentarer
Klummen_osm_maj14
Klummen_osm_maj14
# Uncategorized
Klummen_osm_maj14
Debatten om Folkekirkens fremtidige styreform er i fuld gang. Det skyldes, at der er fremsat et lovforslag herom. Lovforslaget vil skabe et Folkekirkens Fællesudvalg med ansvar for kirkens økonomi og indre anliggender. Der er ikke tale om en selvstændiggørelse af kirken i forhold til staten, for kirkeministeren og folketinget beholder den endelige magt. Som noget positivt ønsker lovforslaget at give de kirkelige organisationer indflydelse i udvalget. Dansk Oase har i sit høringssvar slået til lyd for at valgmenigheder på tilsvarende vis skal repræsenteres i fællesudvalget. Dansk Oase har også givet udtryk for at kirken skulle styrkes i forhold til kirkeministeren vedr. de indre anliggender, og at dette kunne ske ved at mindst 8 ud af 10 biskopper skal være enige derom, vis der foretages ændringer omkring ritualer og andre indre forhold.
Hvad der overordnet kan bekymre er det mangelfulde kirkesyn, som kommer til udtryk i bemærkningerne til lovforslaget. Derfor sluttede Dansk Oase sit høringssvar således:
”Dansk Oase læser Betænkningens kirkesyn som en udvandet udgave af den nytestamentlige og lutherske forståelse af kirkens væsen og opgave. Denne nedtoning af kirkens væsen kommer til udtryk, når man blot siger at kirken karakteriseres ved at evangeliet forkyndes og sakramenterne forvaltes, men ikke siger at evangeliet skal forkyndes rent og at sakramenterne skal forvaltes efter Kristi indstiftelse. Tilsvarende glemmer betænkningen, at det almindelige præstedømme ikke betyder valgret og valgbarhed, men ifølge bekendelsesskrifterne handler om de troendes almindelige præstedømme. Derfor tænkes der i betænkningen primært kirke ud fra institutionen og forvaltningsretten, hvor sogn og menighed identificeres, og derfor er det svært at få valgmenighederne og eksperimenterende menighedsformer med i tænkningen. Det nedtonede kirkesyn udmøntes også i betænkningens forståelse af dåb og kirkeskat som de eneste betingelser for medlemskab, hvorimod Det nye Testamente forventer, at menigheden består af disciple af Jesus, som aktivt følger ham i sendelsen til verden og i ord og handling. Dansk Oase efterlyser en skarpere og mere både nytestamentlig og luthersk kirkeforståelse som basis for en dansk kirkeret.”
Jeg sidder for tiden og forbereder en artikel om Embede og nådegaver i en missionerende kirke. I den forbindelse læste jeg i en tysk artikel, at en folkekirke kun legitimeres som et kristent fællesskab, hvis den formår at lede de døbte ind i en levende relation med Kristus ved disciplenes delagtighed i Jesu Kristi legeme og blod ved nadveren – for kun sådan bliver den et missionerende fællesskab.
Kærlig hilsen
Ole Skjerbæk Madsen
Missionspræst og frivillig hjælpepræst.
Kommentarer