Store bededag er en officiel dansk helligdag, som falder på d. 4. fredag efter påske og 3 uger før pinse som er 50 dage efter påske. Kristi Himmelsfart ligger 40 dage efter påske. I 2017 falder fredag den 12. maj.

En bededag fokuserer på bod og faste. Tidligere var der flere bods- og bededage igennem året, men ved reformationen blev de fleste afskaffet.

Bodsdage kaldes i kirken de helligdage, hvis bestemmelse det er at give menigheden særlig lejlighed til bod. Således udviklede det sig i den tidlige kirke med jødernes store forsoningsdag Yom Kippur som forbillede. Onsdag og fredag var de ugentlige bods- og fastedage. Før påske lagdes en sammenhængende bodstid på 40 dage.

På Store Bededag måtte man ikke arbejde. Dagen skulle reserveres til bøn og refleksion.

Bagerne fandt så ud af at bage store hvedeboller der kunne holde hen over næste dag til bagerne igen kunne bage.

I Danmark er det stadig tradition at spise hvedeknopper aftenen før og på dagen.